Posted on Leave a comment

Fredagskos koster flesk

Krympflasjon

I 2022 kåret Språkrådet krympflasjon som året ord. Kort fortalt betyr krympflasjon at en vare får mindre innhold uten at prisen på varen synker. Forbrukerne (de som kjøper varen) merker kanskje ikke at prisene egentlig stiger og tror at alt er som før. Her er et eksempel på et slikt prishopp: En pose med 200 gram potetgull kostet i 2021 32 kroner. I 2023 koster posen fortsatt 32 kroner, men nå det er 150 gram potetgull og ikke 200 gram i posen lenger.

De fleste av oss har ikke tid til å sjekke alle ingrediensene og innholdet i matvarene vi putter i handlevogna. Så lenge vi får det til å gå rundt, merker vi kanskje ikke prishoppet med mindre vi har en sårbar økonomi.

I 2022 gikk prisen på korn i været, noe som gjorde at prisen på brød steg. Noe de fleste i befolkningen fikk med seg. Mange tenkte det ville lønne seg på sikt å bake brød selv og kjøpte mye mel før prisen gikk i været. Men flere kunder måtte se langt etter mel da varen på utsolgt.

Fra 2021 til 2022 økte prisene på mat og drikke 6.5 prosent viser tall fra SSB. Dessverre for oss vokser ikke penger på trær og fattigdommen i Norge øker. De som jobber med frivillighet i Norge opplyser at flere enn før trenger mathjelp. Det skriver VG.

Leave a Reply