Hvem er du? Lucinda

Dette er Lucinda, ei smart og dyktig ung dame fra staten California på USAs vestkyst. Nå bor hun i Trondheim hvor hun studerer på NTNU. Lucindas foreldre bor i San Fernando Valley, som ligger ved Los Angeles. Når folk spør Lucinda om LA, svarer Lucinda det folk vil høre. Hun forteller om sol, strender og filmstjerner. Hun forteller aldri at foreldrene hennes var papirløse innvandrere fra Latin-Amerika.

Fire år før Lucinda ble født, betalte foreldrene hennes tusen dollar for å bli smuglet inn i USA. Faren fikk jobb på en stor bondegård hvor han plukket frukt. Mora jobbet som vaskehjelp. Lønna deres var elendig og de jobbet lange dager. Lucinda måtte hjelpe til mye hjemme som barn. Hun ryddet, vasket og laget mat. For å få lommepenger begynte hun tidlig å jobbe. Hun passet barn i nabolaget og gikk med avisen. Senere jobbet hun i klesbutikk og som servitør. For pengene kjøpte hun ting hun trengte og ting hun hadde lyst på. For å komme inn på universitetet jobbet Lucinda veldig hardt på skolen, og hun er den første i familien som har høyere utdannelse. Foreldrene gråt da hun fikk stipend til et godt universitet. Nå driver foreldrene hennes et lite bakeri. De jobber fortsatt mye, men tjener mer og har råd til å reise til Norge hver sommer.

Lucinda snakker både spansk og engelsk. Hun ser på seg selv som latina, amerikaner og litt norsk. Hun vil gjerne bo i Trondheim når hun er ferdig med studiene. Kjæresten hennes, Erik, har fått en interessant jobb ved NTNU. Framtida ser lys ut.

Spørsmål

  1. Hvordan vil du beskrive Lucinda?
  2. Hvordan var barndommen hennes?
  3. Hvilke jobber har Lucinda hatt?
  4. Hva gjør hun i Trondheim?
  5. Hva er en papirløs innvandrer?

Published by sisselofstad

Jeg er norsklærer og forfatter. På bloggen min kan du lese enkle tekster og gjøre oppgaver. Jeg håper du blir flink i norsk! Hilsen Sissel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: