Mammapoliti

Mammapoliti er mødre som vet best. Spiser barna is på en hverdag? Det er ikke bra, sier mammapolitiet da, barn bør bare spise is på lørdager. Det er regelen. Mammapolitiet tenker, tror, synes og mener mye om hva som er bra og dårlig for andre barn. Alle mødre møter eller er selv mammapolitiet en gang i livet.

Mammapolitiet er ei gruppe mødre som ut fra et verdisyn kritiserer andre mødres handlinger og oppførsel. Det er ikke et kompliment å bli kalt mammapoliti. Synes du at svigermor blander seg litt vel mye i hvordan du oppdrar barna dine? Ja, da har du møtt mammapolitiet. Blir du irritert når barnas venner spiser middag hos dere og de ikke takker for maten? Tenker du i ditt stille sinn at de er dårlig oppdratt og at barna dine vet bedre? Da er det din tur til å leke mammapolitiet.

I tillegg til mammapolitiet, har vi også ammepolitiet. Å amme betyr å gi bryst til barnet. I Norge er det stort fokus på at babyer skal ammes. Får man det ikke til eller ikke vil, kommer ammepolitiet på banen. Du må gjøre sånn og slik, sier ammepoltiet, for morsmelk er best for barna. Da er det lett å føle seg mislykket om man vil amme, men ikke får det til.

Det skal også nevnes at vi har et motepoliti og bunadpoliti her i landet som tar arbeidsoppgavene sine alvorlig. Motepolitiet arresterer folk i stygge klær og belærer hva som er kult og trendy. Bunadpolitiet dukker ofte opp i april måned med klare retningslinjer om hva som er akseptert når man har på seg bunad. Å gå med solbriller når man har på seg bunad? Nei, fnyser bunadpolitiet, det er ikke lov.

Vokabular

Verdisyn – oppfatning av hvilke livsverdier som er grunnleggende

å blande seg inn – å ta del i, delta

oppdra – oppfostre, undervise, lære

i sitt stille sinn – tenke noe uten å si det høyt

å komme på banen – dukke opp, sette seg i bevegelse for å nærme seg noen

å nevne – si, fortelle

å belære – ta i skole, rettlede, undervise

en retningslinje – plan, prinsipp

å fnyse – puste kraftig ut gjennom nesa (som uttrykk for forakt eller sinne)

Hva mener du?

Her er ei liste over forskjellige påstander. Gå sammen i gruppe og gi uttrykk for hva du mener er riktig. Husk å forklare hvorfor og hvordan dette “ser ut i virkeligheten”.

For eksempel; Jeg synes at barn bør legge seg til fast tid hver kveld fordi rutiner gjør barn trygge. Da vet de hva som skjer. Barn kan legge seg litt senere i helger og i ferier. Det er greit at de legger seg senere når de er hos bestefar og bestefar. Men hjemme og på hverdager synes jeg at det er best for alle i familien at de legger seg til fast tid. Klokkeslettet på leggetid endrer seg etter hvor gammelt barnet er.

Alle små barn bør legge seg sju på kvelden.

Alle skolebarn bør gjøre lekser rett etter skolen.

Barn bør drive med idrett/sport.

Barn bør respektere eldre.

Barn bør leke og være kreative/tegne/male/synge/danse/spille instrument.

Barn bør hjelpe til hjemme.

Barn bør få ukelønn. (En sum penger barna får hver uke.)

Barn bør ikke se mye på TV og skjerm (mobil/nettbrett/datamaskin) generelt.

Published by sisselofstad

Jeg er norsklærer og forfatter. På bloggen min kan du lese enkle tekster og gjøre oppgaver. Jeg håper du blir flink i norsk! Hilsen Sissel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: