Posted on 2 Comments

Positivt eller negativt?

I denne teksten kan du lese forskjellige dialoger fra uformelle situasjoner. Her lærer du ord du ikke finner i læreverk. Disse ordene bruker vi kun blant venner og folk vi kjenner godt. Du finner ordforklaringer helt nederst.

Karen har nettopp vært hos frisøren. På vei hjem møter hun en tidligere kollega, Jeanette.

Karen: Hei! Det var lenge siden. Hvordan går det med deg?

Jeanette: Ja, det er deg ja. Jeg kjente deg nesten ikke igjen med den nye sveisen.

Karen og Jeanette klemmer hverandre.

Karen: Det ser ut som du har det bra.

Jeanette: Takk. Du også, du er skikkelig dritfin på håret.

Er det positivt eller negativt å være dritfin?

Thomas og Lars studerer sammen på høyskolen. De sitter i kantina og prater om hva som skjer på campus. Så kommer det en gutt bort til dem.

Lars: Halla.

Det er tydelig at Lars og gutten kjenner hverandre fra før. Lars presenterer Thomas for gutten.

Lars: Dette er Ole, tjommien min.

Er det positivt eller negativt å være tjommi?

Kristin og Elin er på shopping sammen.

Kristin: I dag skal jeg ta den helt ut.

Elin: Har du vunnet i Lotto?

Kristen: Nesten. Jeg har tatt kredittkortet til pappa.

Elin: Du kødder nå!?!

Kristin: Slapp av. Jeg bare kødder.

Er det positivt eller negativt å kødde?

Frank og Cathrine er kjærester. De diskuterer hvor de skal dra på ferie.

Frank: Kan vi ikke bare dra på sydentur?

Cathrine: Nei, det er for harry.

Frank: Mulig det. Men det er sinnsykt enkelt med sånn pakketur da.

Er det positivt eller negativt å være harry?

Solveig og Stein er kolleger. I forrige uke var de på julebord.

Solveig: Ikke for å baksnakke, men så du sjefen på julebordet?

Stein: Ja, jeg har aldri sett han så dritings før.

Solveig: Tipper han hadde skikkelig fylleangst hele helga.

Er det positivt eller negativt å være dritings?

Emil har nettopp tatt eksamen. Nå ringer mamma for å høre hvordan det gikk.

Mamma: Hvordan gikk det i dag?

Emil: Skikkelig rævva.

Mamma: Er du sikker på det?

Er rævva positivt eller negativt?

Sonja har akkurat kommet hjem fra date. Nå skriver hun melding til venninna si for å fortelle hvordan det gikk.

Shit, han så ut som en dass.

Er det positivt eller negativt å se ut som en dass?

Dritfin

Å være dritfin er faktisk positivt. Til tross for at første del av ordet ikke er positivt, altså drit, som betyr bæsj/avføring, avslører siste del av ordet, altså fin, at det er positivt. Hadde det stått dritdårlig, hadde betydningen vært negativ. Det er topp å være dritpen, dritdeilig, dritflott, dritflink og dritbra, men veldig uheldig å være dritstygg, dritkjip og dritdårlig.

Tjommi

Tjommi betyr venn og kompis. Å bli kalt tjommi er derfor et kompliment.

Å kødde

Å kødde er det samme som å tulle med noen. Lurer du noen 1.april, så kødder du med noen. Det går et veldig viktig skille mellom verbet å kødde og substantivet en kødd. Å kødde med noen er hverken positivt eller negativt. Det kommer helt an på hva du kødder med, altså hva du tuller med. Å være en kødd, eller bli kalt en kødd, er negativt. Det betyr at man er en tulling, idiot og kjip.

Harry

Å være harry eller bli beskyldt for å være harry, betyr at man har dårlig smak. Eller er vulgær. Det kan også bety at man har på seg klær som var kule i fjor, men ikke i år. Hva som er harry kan variere fra person til person. Det er altså ingen klar definisjon på hva som er harry eller ikke. Det er uansett aldri bra å bli kalt harry.

Harryhandel er når personer reiser til Sverige for å kjøpe billigere alkohol, mat og tobakk.

Dritings

Den snillere utgaven av ordet dritings, er full. Den akademiske og fine utgaven er å være overstadig beruset. Kort oppsummert snakker vi om tilstanden mennesket befinner seg i etter å ha drukket mer alkohol enn hva kroppen tåler. De fleste våkner opp til fylleangst etter å ha vært dritings. Å ha fylleangst betyr at man skjelver, angrer og skammer seg over alt man gjorde og sa da man var dritings. Alt dette er negativt.

Rævva

Rævva er slang for rumpe. Snakker du om kroppsdelen rumpe, kan du bruke det stygge ordet; rævva eller det fine ordet; baken. Vi bruker også ordet rævva for å beskrive at noe gikk dårlig. Eller ikke var bra. Det er negativt å være rævva eller bli kalt rævva.

Dass

Dass er slang for toalett. Skal du på do, kan du si at du må på dass. Vi kan også bruke dass om mennesker som ikke ser bra ut. Eller når vi ikke føler oss bra. Jeg føler meg som dass =Jeg føler meg ikke bra. Jeg føler meg elendig. Han ser ut som en dass = Han har ikke dusjet og pusset tennene, og har på seg skitne klær. Det er ikke positivt å være en dass eller bli kalt en dass. Ikke spør etter dass når du er på restaurant. Spør etter toalett eller do.

2 thoughts on “Positivt eller negativt?

  1. Herlig! Mer av dette. 🙂

  2. […] Positivt eller negativt? […]

Leave a Reply