Posted on Leave a comment

Kari og Ola Nordmann

Om man er fem eller femti, gutt eller dame, folk i Norge er nordmenn. Damer er Kari Nordmann. Menn er Ola Nordmann.

Holder det å bo i Norge for å kalle seg nordmann? Det er det delte meninger om. Det er heller ikke så viktig. Det viktigste i Norge er stedet man bor eller kommer fra. Bor du på Østlandet, er du østlending. Har du postadresse på Sørlandet, er du sørlending. Holder du til i Nord-Norge, er du nordlending. Har du hus eller leilighet på Vestlandet, er du vestlending.

Så blir det mer komplisert. Bor du i Bergen, er du bergenser. Kommer du fra Drammen, er du drammenser. Er dette et mønster? Kan man bare ta byens navn og legge til -enser på slutten? Nei, dessverre. Vi har mange ulike endinger. Folk i Tromsø og Bærum danner et fellesskap som – ringer; tromsøværinger og bæringer. Stavangers innbyggere forvirrer alle i Norge med å være siddiser. Folk i Romsdal er romsdølinger, og vi finner mange dølinger rundt i landet; gudbrandsdøling, nittedøling, odøling. Så har vi gjengen som slutter på -ing; trysling, sarping, mossing, vossing. Her er det bare å innse at hovedstadens innbyggere har trukket det korteste strået. Vi er ingenting, bare folk! Det er sant, vi kan til nød være oslojente eller oslogutt. Men da må man være født i hovedstaden.

Enten man er finnmarking, trønder eller arendalitt, er det viktig å snakke dialekta si. Det gjelder uansett hvor man er og hvem man snakker med. Undersøkelser viser at Kari og Ola Nordmann liker at innvandrere snakker dialekt. Da blir de straks mer positive til personen som snakker. Så ikke tenk på hva som er “fint” eller “stygt”, men herm etter folka rundt deg, så gjør du stor suksess.

Vokabular

et fellesskap – sameksistens, leve side om side uten problemer

å forvirre – gjøre uklar, bringe ut av fatning

å innse – forstå, bli klar over

å trekke det korteste strået – tape til

nød – i nødsfall, i verste fall

å herme – etterligne, imitere

Spørsmål

  1. Hva kalles folk der du bor?
  2. Hvorfor bør du snakke dialekt?

Leave a Reply