Posted on Leave a comment

Norges nasjonalretter

En sau går ute

FÅRIKÅL: Fårikål, kokt fårekjøtt (sau) med kål, er Norges nasjonalrett. Vi pleier å spise fårikål om høsten. I september og oktober er det mye reklame for lammekjøtt i matbutikkene. Kål er også på tilbud.

Kål

Det er lett å lage fårikål. Du tar kjøttet og kålen i en stor gryte. Så fyller du på vann og tar i hele pepperkorn. La det småkoke til kjøttet og kålen er ferdig. Det er vanlig å servere kokte poteter til fårikål.

LEFSE: Ei lefse er et mykt, ugjæret bakverk vi spiser med smør og sukker på. Mange liker å spise lefse når de vil ha noe godt til kaffen. Lefser er typisk norsk mat med lange tradisjoner i Skandinavia.

Ei lefse blir stekt


Det er mange forskjellige oppskrifter på lefser. Noen kaller dem for ‘klinge‘. Å bake lefse ser kanskje lett ut, men det krever mye trening. Man må også ha riktig utstyr for å lykkes. Er du nysgjerrig på tradisjonell, norsk mat og har prøvd brunost, lutefisk og fårikål, anbefaler jeg lefse!

PØLSE I LOMPE: Hva er det med nordmenn og pølser? Hvorfor er pølser festmat i Norge? Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 200 pølser i året. På 17. mai spiser vi 16 millioner pølser.

En mann griller pølser

Nordmenn tar gjerne med seg pølser på termos når de er på tur i skogen. I bryllup serveres det ofte pølser som nattmat. Rik eller fattig, kristen eller muslim, alle spiser pølser. Det finnes mange typer pølser; grillpølser, kyllingpølser og wienerpølser. Jeg tror pølser er populært fordi det er lett å lage. De fleste barn liker pølser og det er lett å spise stående. Dessuten er det ganske billig.

Forslag til diskusjon.

Hva synes du er typisk norsk mat?

Hva er festmat i ditt hjemland?

Hva spiser dere i bursdager og på fest?

Hva slags kaker og bakst har dere i ditt hjemland?

Hva savner du av råvarer og matprodukter fra hjemlandet ditt?

Forslag til skriveoppgaver.
Norsk sjømat.

Ferske reker

Hva vet du om norsk sjømat?

Hvordan er kvaliteten?

Hvor mye eksporterer Norge av fisk og sjømat hvert år?

Liker du sjømat?

Spiser du mye fisk og sjømat?

Er sjømat dyrt eller billig i Norge?

Er det sunt å spise fisk?

Norsk julemat.

Pepperkakehus

Hva vet du om norsk julemat?

Hva pleier folk å spise i Norge i jula?

Er det regionale forskjeller?

Spiser folk på Østlandet det samme som folk i Nord-Norge?

Liker du norsk julemat?

Leave a Reply