Posted on Leave a comment

Nordlys

Er nordlyset vakkert eller farlig?

Nordlys – aurora borealis 

Nordlys er et lysfenomen som oppstår når det er mørkt. Vitenskapelig forklart er det elektriske partikler fra sola som kolliderer med jordas atmosfære. Under mørketiden (vinteren) kan du se og oppleve nordlys i Nord-Norge. For mange er det en drøm å stå under en fargesprakende himmel. Nordlyset har til alle tider inspirert mennesker.


Det finnes mange myter knyttet til nordlyset. En myte er en fortelling overlevert fra førhistorisk tid om hvordan verden ble til, værfenomen og viktige hendinger. Ifølge norrøn mytologi er nordlyset refleksjoner fra krigsutstyret til Odins kvinnelige guder, valkyriene, som fulgte krigerne til Valhall. Å være kriger og dø i kamp, har høy status i norrøn mytologi. Derfor er det naturlig å tro at nordlyset, aurora borealis, var et positivt tegn.


Slik er det ikke i samiske kulturer. Der er nordlyset betraktet som noe farlig, noe man må passe seg for og helst ikke stå under. Guovssahas – det hørbare lyset, er hva samene kaller denne naturkraften. Forfedrene lever i nordlyset og det som er hørbart er sjelene deres som knitrer. Nordlyset kan i verste fall stjele sjela. Derfor skal man ikke synge eller joike under nordlyset. Det beste er å holde seg inne og unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet fra nordlyset.

I dag er nordlyset en turistattraksjon takket være sosiale medier. Bildedeling på Facebook, Instagram osv har bidratt til å gjøre dette magiske lysfenomenet til en turistmagnet. Drømmer du om å ta den perfekte selfien med nordlyset som bakgrunn, er det et par ting du bør tenke på. For å knipse de beste bildene av nordlyset, bør du unngå andre lyskilder (lamper). Nordlyset er som kjærligheten, du vet aldri når den kommer. Derfor bør du være forberedt på å vente ute i kulda i lang tid. Men når nordlyset først kommer, da er det fantastisk!

Vokabular

å oppstå – begynne, bli, dannes

å kollidere – kræsje

fargesprakende – mange farger på samme tiden

refleksjon – tilbakekasting av lys og lyd

å betrakte – granske, se på

forfedre – tidligere generasjoner, avdøde slektninger

å joike – synge joik (en spesiell samisk sang)

å tiltrekke seg – henlede oppmerksomheten på seg selv

å bidra – yte sin hjelp, medvirke

å knipse bilder – å ta bilder

forberedt – klar, innstilt

Oppgave

Skriv ordene nordlys tur Nord-Norge i søkefeltet på Google. Planlegg en tur for deg og en venn.

Når skal dere dra?

Hvordan skal dere komme dere dit?

Hvor skal dere bo?

Hva skal dere gjøre?

Hva må dere ta med dere?

Hvor mye koster det? Sett opp budsjett.

Leave a Reply