Posted on Leave a comment

Vanlige feil

Når vi snakker norsk gjør vi mange feil. Noen er mer alvorlige enn andre. Her er ei liste over vanlige feil slik at du unngår misforståelser i framtida.

Hvordan var helgen din? Jeg hadde en god tid.
Det er et svar som er oversatt rett fra engelsk (I had a good time). Å ha god tid betyr noe helt annet på norsk. Det betyr at vi ikke trenger å stresse og skynde oss. Det korrekte svaret på spørsmålet er;

  • Jeg hadde det gøy/kult/morsomt/spennende/supert/fantastisk.

Synes du at Oscar tuller og tøyser mye?Ja, han er en tulling.
Det er naturlig å tro at verbet å tulle og substantivet tulling har samme betydning. Dessverre er det ikke slik. En person som liker å tulle med andre, finner på mye gøy og er morsom. En tulling derimot, er en idiot og dumming. Det er ikke et kompliment å bli kalt tulling på norsk. Tvert imot. Det korrekte svaret på spørsmålet er;

  • Ja, jeg synes han er morsom/dritkul/underholdende/artig.

Har du kjøpt bursdagsgave til Eva? Ja, hun skal bli glad.
Svaret er nesten riktig og alle forstår det. Det stemmer at vi bruker verbet bli for å uttrykke et skifte i humøret. Feilen ligger i modalverbet skal som vi bruker for å uttrykke noe vi har planlagt. Dessverre kan vi ikke planlegge humøret til folk rundt oss. Vi kan håpe, tro, drømme og ønske, men det er også alt. Det korrekte svaret på spørsmålet er;

  • Ja, jeg håper at hun blir glad.

Hvorfor går du på norskkurs? Fordi det er bra til meg.
Preposisjoner skaper hodebry når vi lærer et nytt språk. Til eller for? I eller ? Når vi gir noe til en person, sier vi at den er til deg. Derfor er det naturlig å tro at handlinger vi gjør som skal gjøre oss flinkere, smartere, rikere, penere, er bra til oss. Det er feil. Når vi får noe (vi er passive), bruker vi preposisjonen til. Når vi er aktive (gjør en innsats selv), bruker vi preposisjonen for. Det korrekte svaret på spørsmålet er;

  • Fordi det er bra for meg. For å lære norsk. For å få en bedre jobb.

Leave a Reply