Norskprøven strand

Hva ser du på bildet?

På bildet ser jeg fem unge, pene, slanke og glade mennesker i bikini og badeshorts. De er på sydenferie, og tar en selfie for å vise venner og familie hvor kult de har det. Sola skinner på skyfri blå himmel og alt ser perfekt ut. Havet er turkis og lyseblått. Stranda er lang, ren og full av parasoller om man trenger skygge.

Dette er et bilde som er kult å legge ut på sosiale medier selv, men ikke så festlig å få eller se når man er på jobben. Når jeg ser sånne bilder, blir jeg misfornøyd. Jeg tenker at livet mitt ikke er bra nok. Så blir jeg irritert på meg selv fordi jeg er så smålig. Klart jeg ønsker at alle skal ha det fint på ferie. Jeg vil bare ikke se det når jeg venter på bussen som er forsinket og regnet plasker ned. Dessverre er jeg ikke noe bedre selv. I fjor sommer delte jeg tusen bilder fra ferien på Hawaii. Da tenkte jeg ikke mye på kollegene mine som klaget på minusgrader og snømåking. Jeg tror det er best å legge vekk mobilen på dårlige dager. Å se andres perfekte middag, fest, antrekk, leilighet, bil, kropp, katt, ja, alt man kan skryte av, bør man bare se når man har det godt med seg selv. Ellers begynner man bare å sammenligne seg selv med andre, og det er aldri bra. Dessuten er det viktig å leve i øyeblikket, og ikke i fortida eller i framtida. Men det er lettere sagt enn gjort.

Ordforklaringer

en parasoll – stor paraply

festlig – gøy

misfornøyd – ikke fornøyd, ikke glad

smålig – å være smålig betyr at man er beregnende, trangsynt, pedantisk, gjerrig. Når man ikke ønsker at andre skal ha det fint eller ha fine ting, er man smålig. Man vil ikke at andre skal ha noe man ikke har selv. Å bli kalt smålig er ikke et kompliment.

plaske – sprute, styrte

antrekk – klær

å skryte av – vise fram

å ha det godt med seg – å være fornøyd med livet og seg selv

å sammenligne – måle, sidestille

i øyeblikket – her og nå

Published by sisselofstad

Jeg er norsklærer og forfatter. På bloggen min kan du lese enkle tekster og gjøre oppgaver. Jeg håper du blir flink i norsk! Hilsen Sissel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: