Posted on Leave a comment

Hvordan kan du huske nye ord du hører og lærer?

Du sitter på norskkurs. Dere leser en tekst og læreren forklarer nye ord dere ikke forstår. Du tror du forstår hva læreren mener. Du spør personene ved siden av deg. Er det…. det betyr?De er enige med deg. Dere er alle enige om betydningen av ordet. Det er en god følelse. Alle i klasserommet skjønner nå hva læreren mener. Du prøver å huske hva ordet var på morsmålet ditt, men du kommer ikke på det. Likevel skriver du ned ordet på norsk i skriveboka di. Kanskje dere øver på å bruke ordet i setninger senere. Men når du hører ordet tre uker senere, har du glemt hva ordet betyr. Du vet at du har hørt det før, men det er også alt.

Det store spørsmålet er; Hvordan kan du huske nye ord?Folk lærer forskjellig. Det som passer for deg, passer kanskje ikke for andre. Selv husker jeg best hvis jeg får ordet presentert som en historie. Det betyr at jeg husker ordets betydning fordi det har en liten historie. Det er egentlig historien jeg husker. Følelsen historien ga meg da jeg hørte den hjelper meg å huske betydningen av ordet.

I går diskuterte studentene mine og jeg forskjellige typer familier. Det var mange nye ord på tavla. Etter en stund blandet deltakerne ordene. Det var spesielt ordet fosterhjem som bød på utfordringer. Foster+hjem. Ordet hjem var lett. Foster var litt verre. Sammen var det bare forvirrende. Et fosterhjem er en familie som åpner opp hjemmet sitt for barn som ikke kan bo sammen med foreldrene av ulike årsaker. Du leser, du forstår, men kommer du til å huske ordet? Er du som meg trenger hodet ditt litt magi.

Et foster bor i mammas mage. Der får babyen alt den trenger. Den har nok mat. Det er behagelig temperatur. Ikke for varmt og ikke for kaldt. Når mamma går, gynger det komfortabelt for babyen. I magen trener fosteret på livet som venter utenfor magen. Den bokser og sparker. Gjør musklene sterke. Den sutter på tommelen. Fosteret har ingen motstand. Mammas mage godtar alle spark og uroligheter. Uansett hva som skjer utenfor magen til mamma, har fosteret det trygt og godt. Det kan være krig, bomber, sult, katastrofe eller rikdom, luksus, natur, by. Det spiller ingen rolle. Fosteret ligger i magen og har det som plommen i egget til den er klar for å møte verden.

Et fosterhjem gir barn en sjanse til å ligge i magen igjen. Der hvor alt er trygt og godt. I kjøleskapet er det nok mat. Huset er ikke for varmt eller kaldt. I fosterhjemmet kan barnet sparke og gjøre seg sterk. Kanskje foreldrene ikke liker sparkingen, men de aksepterer det fordi de vet at barnet trener på å gjøre seg sterk. Utenfor hjemmet er det kanskje forferdelig, men hjemme er det fint å være.

Om alle fosterhjem klarer å gi barn alt dette, er en annen sak. Det viktige i denne sammenhengen er at du husker hva fosterhjem betyr! Da klarer du sikkert å forstå disse ordene også fostermor (mamma i et fosterhjem)fosterfar (pappa i et fosterhjem) fostervann (vannet fosteret ligger i) fosterdrap (fosteret blir drept, abort).

Tipset mitt er altså å bruke litt lenger tid på lære ord. Hva betyr ordet egentlig? Refleksjonene, assosiasjonene og tankene dine rundt ordet, kan hjelpe deg til å utvide ordforrådet ditt. Du synes kanskje dette var voldsomt. Og stiller deg spørsmålet om det er nødvendig. Men denne øvelsen vil garantert hjelpe deg når du leser komplekse tekster på et høyt nivå. Sikter du mot nivå B2, anbefaler jeg deg på det sterkeste “å gå inn i ordets dybde”. Da blir det lettere for deg å skrive en argumenterende tekst på et senere tidspunkt fordi du allerede har mange refleksjoner, assosiasjoner og tanker rundt alt ordet rommer.

å sutte – suge

å ha det som plommen i egget – ha det så bra som en kan ha det

Leave a Reply