Sommerferie

Silje: Har du vært på sommerferie?

Josefine: Ja.

Silje: Du er skikkelig brun.

Josefine: Takk.

Silje: Hvor var dere?

Josefine: Vi var i Portugal. Det var utrolig deilig. To uker med sol og bading. Null stress.

Silje: Skulle ønske det var meg. Jeg har jobbet hele sommeren.

Josefine: Stakkars deg.

Silje: Ja, jeg synes også synd på meg selv.

ORD OG UTTRYKK

skikkelig: ordentlig. Skikkelig er et ord vi ofte bruker når vi snakker. Da betyr det veldig. For eksempel: Jeg er skikkelig sulten = Jeg er veldig sulten.

brun: når vi sier at personer er brune, snakker vi om huden deres. For mange nordmenn er det et kompliment å få høre at de er brune i huden. De synes det er fint å høre at de har fått farge.

utrolig: vanskelig å tro på. Utrolig er et ord vi ofte bruker når vi snakker. Da betyr det veldig. For eksempel: Du var utrolig sulten = Du var veldig sulten.

null stress: det haster ikke. Null stress er et uttrykk vi bruker når vi har god tid. Vi tenker ikke på tida, klokka eller det vi må gjøre. Vi har god tid og vi kan vente på svar. Du kan bruke uttrykket null stress på jobben, sammen med venner eller i butikken.

skulle ønske det var meg: dette er et uttrykk vi bruker når vi sjalu eller misunnelig på andre. Når vi vil ha noe andre har. For eksempel: Sara har ny bil. Det vil jeg også ha. Jeg har også lyst på ny bil. Da kan du si; skulle ønske det var meg.

stakkars: elendig, ynkelig. Stakkars deg er et uttrykk vi bruker når vi vil si noe snilt. Vi sier det til syke personer eller til de vi ser ikke har det bra. For eksempel: – Det er slutt mellom meg og kjæresten. – Uff, stakkars deg.

å synes synd på: dette er et utrykk som betyr nesten det samme som stakkars deg/henne/ham/dem. Vi bruker det for å være snille. For å vise at vi tenker på personen. For å si at vi forstår at noe er vanskelig. For eksempel: Jeg synes synd på flyktninger = Jeg forstår at flyktninger har det vanskelig. Jeg er glad jeg ikke er flyktning fordi det må være vanskelig.

Oppgaver

Se på bildene. Velg ett eller to. Skriv dialog med spørsmål og svar mellom to personer. Bruk teksten over som eksempel. Trenger du litt hjelp? Se lenger ned.

Forslag til spørsmål

 • Var du på ferie i sommer?
 • Hvor har du vært på ferie?
 • Har du vært hjemme eller på ferie?
 • Jobbet du hele sommeren?
 • Reiste du med fly eller tog?
 • Hvor dro dere på ferie?
 • Hvor reiste dere på ferie?
 • Hvilke(t) land dro dere til?
 • Hvilke steder besøkte dere i ferien?
 • Hva gjorde dere i ferien?
 • Har du hatt en fin ferie?
 • Hvem dro du på ferie med?
 • Hvem reiste du sammen med?
 • Reiste du alene eller sammen med noen?
 • Badet du?
 • Svømte du?
 • Var du på museum?
 • Møtte du hyggelige mennesker?
 • Spiste du god mat?
 • Hvor lenge var du på ferie?
 • Hvor lenge var du borte?
 • Var det dyrt å reise dit?
 • Vil du anbefale meg å dra dit?
 • Bodde du på hotell eller hos venner og familie?

Published by sisselofstad

Jeg er norsklærer og forfatter. På bloggen min kan du lese enkle tekster og gjøre oppgaver. Jeg håper du blir flink i norsk! Hilsen Sissel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: