Posted on Leave a comment

Norskprøven vår

Hva ser du på bildet?

På bildet ser jeg to jenter som løper på en blomstereng av knallrøde tulipaner. Det er vår, sola skinner og barna er fulle av liv. Det er synd vi ikke kan se ansiktene deres. Jeg er sikker på at de smiler og ler mens de suser avgårde.

I bakgrunnen kan vi skimte et hus og noen trær. Landskapet er flatt. Jentene har på seg tynne klær som stripete genser og grå cardigan. Begge to har håret i hestehale. Jeg tror bildet er tatt i Nederland. Det kan selvfølgelig være fra et annet land også. Tulipaner er noe jeg forbinder med Nederland. Jeg vet at de eksporterer blomster til andre land.

Jeg blir nesten litt misunnelig når jeg ser dette bildet. Jeg husker hvor glad jeg var som barn. Det var en tid i livet hvor jeg var bekymringsløs. Jeg lekte fra morgen til kveld. Alt var nytt og spennende. Jeg savner den tiden. Kanskje jeg burde leke mer, selv om jeg er voksen?

Vokabular

Dette er en blomstereng. Det er en blomstereng med lavendel. Blomster som vokser på ei slette, kaller vi blomstereng. Landskapet er flatt. Det er ingen fjell, åser eller bakker på bildet. Landskap er hvordan naturen er. Landskap kan være fjorder, fjell og skoger eller ørken.

Bilen suser avgårde. Bilen har høy fart. Derfor suser den avgårde. Alt og alle som har høy fart, kan i teorien suse avgårde.

Det regner ute. Det er regn på vinduet. Det gjør det vanskelig å se. Jeg kan skimte bygninger, en vei og biler. Men jeg kan ikke se klart hva det er. Jeg ser bare konturene. Derfor kan jeg bare skimte hva jeg ser. Vi bruker verbet å skimte når vi ikke ser tydelig og klart hva noe er.

Spørsmål

  1. Hva husker du fra din barndom?
  2. Hva likte du å gjøre da du var barn?
  3. Har du mange gode minner (øyeblikk du husker) fra barndommen din?
  4. Hvordan tror du det er å vokse opp i dag?
  5. Hva tror du kan være bra med å være barn i dag?
  6. Hva tror du kan være vanskelig med å være barn i dag?

Hva ser på bildene? Skriv korte tekster.

Leave a Reply