Posted on 2 Comments

Hytta

Visste du at det finnes 437 833 hytter og fritidsboliger i Norge i 2020? Det er et høyt tall. Ringsaker er den kommunen med flest fritidsboliger i Norge. Den har 7 251 fritidsboliger. Men det er hyttene i det tidligere fylket Vestfold som koster mest.

De fleste nordmenn får stjerner i øynene når de snakker om hytta. Så det er ingen tvil om at hytta betyr mye for folk. Men dette rare, magiske stedet hytta er ofte et stort mysterium for innvandrere. Hva driver folk egentlig med på der? Hvorfor er det så stas med hytte?

Ei hytte ligger som regel på et fjell eller ved et vann. Hytta kan være stor eller liten. Ny eller gammel. Hva som er ei hytte vil variere fra person til person. Noen mener at ei hytte bør være uten strøm og vann. Utedo er en selvfølge. Vann skal man hente fra en bekk eller elv. Ved må hugges før maten lages på ild. Når det blir mørkt tennes stearinlysene. For mange er det oppskriften på et godt og deilig hytteliv. Alt annet er moderne tøys og tull.

Så er det dem her i landet som mener at hytta bør ligne på et hjem. Med strøm og vann. Gjerne med TV og badstue. På hytta skal man ikke mangle noe. Det er bare et litt bedre liv enn hjemme fordi avstanden til båten eller alpinbakken kun er et par skritt unna.

Det alle hytteeiere er enige om, er hvor viktig kosen er på hytta. Å skape kos og hygge for unge og gamle, er faktisk hyttas viktigste oppgave. Uavhengig om hytta ligner et palass eller en plankehaug. Om dagen er det viktig å være ute i frisk luft. Gjerne gå på tur, fiske, bade eller stå på ski. Det er ikke viktig hva man gjør, så lenge man er ute i frisk luft. Helst skal man bli trøtt og sliten. For når mørket senker seg har man da gjort seg fortjent til god mat og hyggelige samtaler foran peisen.

Blir du invitert med på hyttetur bør du spørre hva slags hytte personen har. Er den med eller uten strøm og vann? Kan dere kjøre til døra eller må dere gå i fem kilometer for å komme dit? Du bør også spørre om hva du skal ta med. Har de pute og dyne eller trenger du sovepose?
En siste advarsel! En hyttetur kan fort bli en test på hvor mye “Norge” du tåler.

Her kan du lytte til teksten:https://www.podomatic.com/podcasts/lesnorsk/episodes/2021-07-10T07_49_19-07_00

Tallene er hentet fra SSB (Statistisk sentralbyrå)

Vokabular

å tvile – å være usikker

en tvil – usikkerhet

et mysterium – en gåte, uforklarlig fenomen

stas – glede, moro

uavhengig – ikke avhengig, selvstendig

å senke seg – bre, bøye

å fortjene – være verdi

å tåle – å klare, greie, makte

Spørsmål

 1. Hvor mange hytter og fritidsboliger er det i Norge?
 2. Hvor koster hyttene mest?
 3. Hva slags hytter har vi i Norge?
 4. Hva liker folk å gjøre på hytta?
 5. Har du vært på hyttetur før?

Oppgave

Hva tror du ordene på lista betyr? Bruk ordbok og internett for å finne forklaringer.

 • Hyttebok
 • Fjellhytte
 • Jakthytte
 • Sommerhytte
 • Seterhytte
 • Turisthytte
 • Selvbetjeningshytte
 • Hyttedrøm
 • Hytteby
 • Hyttefelt
 • Hyttegjest
 • Hytteliv
 • Hyttefest

2 thoughts on “Hytta

 1. 1 :Det finnes 437833 hytter og fritidsborliger
  2 :i vestfold som koster mest
  3 : Ei hytte ligger som regel på et fjell eller ved et vann
  4 : Om daggen er det viktig å være ute i frisk luft . Gjerne gå på tur ,fiske ,bade , eller stå på ski
  5 :Nei , men jeg hoper det .

 2. kjære Sanda jeg skrivet i går i skriveboken min , men jeg har glemte svare på Its .

Leave a Reply