Posted on Leave a comment

Norskprøven kollektiv

Hva ser du på bildet?

På bildet ser jeg fire venner som sitter i stua og prater sammen. De drikker kaffe og spiser peanøtter. Det er lyst og midt på dagen. I stua har de mange store, grønne planter, men ikke TV. Det ligger tepper over både sofaen og stolen. De har også et stort, hvitt gulvteppe.

Jeg tror at de bor i kollektiv sammen og er studenter. De har sikkert ikke råd til å kjøpe nye møbler. Derfor har de lagt tepper over sofaen og stolen. De bor i en by fordi jeg ser en blokk utenfor. Jenta som smiler ser på mobilen. De andre ser på henne. Hun forteller hva hun ser eller leser på mobilen. Det er tydelig at mobilen er viktigst.

Det er egentlig ganske trist å tenke på hvor mye tid vi bruker på mobilen. Spesielt når vi er sammen med andre. Der skal jeg bli flinkere.

I første avsnitt beskriver jeg bildet. Jeg skriver ikke alle detaljer, men gir leseren en kort oversikt. Jeg skriver ikke om alle detaljene fordi det er ikke bra med for mange gjentagelser (repetisjoner). Du bør ikke skrive: Jeg ser en hvit vegg. Jeg ser en hvit pute. Det er kjedelig å lese. Det er greit når du ikke kan så mange ord. Jeg prøver å gi leseren er inntrykk av hva som skjer på bildet. Tenk hvem, hva, hvor. Hvem ser du? Hva gjør de? Hvor er de?

I annet avsnitt trekker jeg slutninger. Det betyr at jeg forklarer hvorfor og hvordan jeg tenker når jeg ser bildet. Jeg bruker logikk. Jeg tror de studenter.Hvorfor det?Fordi de er unge. Det er vanlig å være ung og student. Når man studerer har man lite penger. Derfor har man ikke penger til å kjøpe mange ting.

I siste avsnitt skriver jeg kort om hva jeg tenker, føler, opplever når jeg ser på bildet.

Viktig!

Ikke for mange gjentagelser på nivå A2/B1.

Bruk logikk. Forklar hvorfor. Bruk fordi – derfor – synes – tror.

Avslutt med hva med du tenker når du ser bildet.

Leave a Reply