Posted on 2 Comments

Spiser du bønner eller ber du bønner?

Personlig gjør jeg begge deler. Ord som uttales og skrives likt, men har ulik betydning kan være forvirrende når man lærer et nytt språk. Her kan du lære om et substantiv og et verb, som har forskjellige betydninger.

I det første bildet ser vi mange forskjellige typer bønner vi bruker i matlaging. I det andre bildet ser vi ei dame som ber en bønn eller mange bønner til Gud. I det tredje og siste bildet, ser vi bønder. Selv om bønder (folk som lever av det de dyrker) skrives med d, er bokstaven d stum. Det er liten trykkforskjell i uttalen mellom bønner vi spiser og bønder, men den er vanskelig å registrere, særlig når folk snakker fort.

Hvordan vet vi om folk snakker om mat eller folk som jobber med matproduksjon?

Ut fra konteksten forstår vi som regel hvilken type bønn det er snakk om. Er du i tvil, så spør!

en/ei bønne – bønnen/bønna – bønner – bønnene (vi spiser)

en bønn – bønnen – bønner – bønnene (vi ber)

en bonde – bonden – bønder – bøndene

Hva har en katt, kunstner og vindmølle til felles? Jo, alle tre kan male. Når en katt koser seg, lager den en spesiell lyd. Da sier vi at katten maler. En kunstner maler selvfølgelig på lerret med farger og pensler. I gamle dager brukte man vindmøller til å male kornet.

Verbet å male har altså tre forskjellige betydninger.

Å male – maler – malte – har malt

2 thoughts on “Spiser du bønner eller ber du bønner?

  1. Kjempefint innlegg!
    Apropos katt har jeg et spørsmål.
    Hva kommer det av at jeg leser veldig ofte ei katt, mens i Ordbøkene fremdeles står en katt?

    1. Du kan bruke både ei og en om substantivet katt.

Leave a Reply