Posted on Leave a comment

Norskprøven karate

Hva ser du på bildet?

På bildet ser jeg to personer som trener karate. På høyre side av bildet står en mann i sort drakt og sort belte. På hodet har han sort og hvitt pannebånd. Til venstre for mannen står ei ung jente. De ser på hverandre. Jenta har på seg rød overdel og blått belte. Buksa hennes er sort. De har ikke sokker eller sko på seg. Mannen viser jenta hva hun skal gjøre med armene. De trener inne og det er dag fordi det kommer sollys gjennom vinduet.

Karate er en kampsport fra Japan. I karate trener vi på slag, spark og blokkering. Respekt er også viktig i karate. Derfor bukker vi for hverandre før vi gjør karate. Fargen på beltet forteller graden. Det er ti grader i karate. Alle starter med hvitt belte. Sort belte er best.

Da jeg var barn, drev jeg med karate. Det var bra for meg fordi jeg var nervøs og redd. Jeg var liten og tynn. De andre barna lo av meg fordi jeg var svak. Men takket være karate ble jeg sterkere i kroppen og hodet. Jeg lærte å respektere meg selv og andre. Derfor vil jeg anbefale karate til alle.

ORDLISTE

drakt – to klesplagg som hører sammen, for eksempel bukse og genser

pannebånd – et bånd vi har på hodet som dekker pannen

overdel – øverste del av noe, for eksempel genser eller jakke

slag – det å slå

spark – det å sparke

blokkering – det å blokkere

bukke – bøye hodet i respekt

grad – rang, nivå

anbefale – råde, støtte, si at noen burde gjøre noe fordi det er bra

Oppgave 1

Se på bildet og skriv riktig preposisjon i teksten. Preposisjoner er over, under, bak, foran, mellom, ved, i og .

________________ bildet ser jeg to personer som trener karate. De har på seg hvite drakter og

trener på blokkering midt ________________ rommet. ______________ dem henger det to bilder

på veggen. Jeg tror det er en benk ______________________ bildene.

Oppgave 2

Skriv inn adjektivet som mangler.

godbedre
sterksterkest
tynneretynnest
svakeresvakest
redderereddest

Oppgave 3

Skriv om setningene fra fordi til derfor.

Jeg trener karate fordi jeg vil bli sterkere. = Jeg vil bli sterkere. Derfor trener jeg karate.

  • Jeg tar på meg drakta fordi jeg skal trene.
  • Jeg øver på slag fordi jeg vil vinne.
  • Jeg bukker fordi det er viktig å vise respekt.

Skriv om setningene fra derfor til fordi.

Jeg vil bli sterkere. Derfor trener jeg karate. = Jeg trener karate fordi jeg vil bli sterkere.

  • Jeg vil bli sprekere. Derfor trener jeg karate.
  • Jeg vil føle meg trygg ute om kvelden. Derfor trener jeg karate.
  • Jeg ønsker å bli mykere. Derfor tøyer jeg etter trening.

Oppgave 4

Hva er fint med å trene? Hva er ikke bra med trening? Skriv opp punkter.

  • Får bedre helse
  • Blir sterkere

Når du har skrevet opp flere punkter, skriver du en tekst om sport, gjerne karate.

Leave a Reply