Posted on Leave a comment

Hvem er du? Abdi

Dette er Abdi Elmi, en fremadstormende ung mann fra byen Antwerpen i Belgia. Til daglig jobber han som valutatrader i Norges største finanskonsern, DNB. Det er en krevende jobb. For å lykkes som trader må man være mentalt sterk, disiplinert og analytisk anlagt. Abdi følger internasjonale markeder tett og holder seg kontinuerlig oppdatert på nyhetsbildet. Arbeidsdagen starter med å samle informasjon om hva som har skjedd på børsene og finansmarkedene i Asia mens det er natt i Europa. Samtidig overvåker Abdi markedene i Europa og orienterer seg om trender og analyser. Om ettermiddagen og kvelden følger han markedene i USA. Abdi føler et stort ansvar for arbeidsgiveren og kundene sine. Hver dag flytter han store pengesummer. Ingen liker å tape penger, spesielt ikke på svære transaksjoner. Derfor er hver handel en avveiing mellom fortjeneste og risiko.


Det er litt tilfeldig at Abdi endte opp i Norge. Etter videregående skole ønsket han å studere videre på en anerkjent utdanningsinstitusjon. Han brukte ganske lang tid på å bestemme seg, veide for og imot, skrev lister og diskuterte med familie og venner. Til slutt falt valget på University of Melbourne. I Australias nest største by, Melbourne, fikk han i pose og sekk. En god utdannelse i en levende og morsom by. Været og mulighetene for å dyrke sport der avgjorde saken.

På universitetet møtte han ei nydelig norsk jente, Cathrine. De ble raskt kjærester. Under studietida fikk dessverre mora til Cathrine kreft. Etter mye fram og tilbake ble de til slutt enige om å flytte til Bergen slik at Cathrine kunne være nærmere mora si. Derfor søkte Abdi på Masterprogrammet Finans på Norges Handelshøyskole og kom inn. I utgangspunktet var Abdi skeptisk til Norge. Han hadde forestilt seg en spennende karriere innen finans i Asia, enten i Hong Kong eller i Shanghai. Laks og olje i utkantposten Norge sto langt ned på lista hans. I dag er han likevel fornøyd med hvordan livet hans ble. Det viste seg at DNB har kontor i Shanghai, og Abdi vurderer å søke seg dit senere. Men det har ikke Abdi hjerte til å fortelle foreldrene sine i Belgia. For de ser for seg mange barnebarn i framtida. Da passer det best at Abdi bor en kort flytur unna, og ikke en flytur på ti eller tolv timer. Det er også et økonomisk spørsmål. Langdistanseflygninger koster flesk. Derfor blir det nok ikke aktuelt å tilbringe mange år i Asia. Får Abdi realisert drømmen sin i to eller tre år, blir han fornøyd. Cathrine har lovet å støtte ham hele veien. Det er en betryggende tanke.

Spørsmål

 1. Hva gjør en valutatrader?
 2. Hvilke egenskaper er nyttige når man er valutatrader?
 3. Hva tenkte Abdi på da han valgte studiested?
 4. Hvorfor tror du han var skeptisk til Norge?

Oppgaver om Norge

Bruk internett for å finne svar på spørsmålene.

Norges handelshøyskole (NHH)

 • Hvor ligger den?
 • Hva kan man studere der?
 • Hvem har studert der? (Kjente personer innen finans, økonomi og politikk)
 • Er det en god skole?

Laks

 • Hvor mange tonn fisk og sjømat eksporterer Norge årlig?
 • Hvilke land selger Norge mest fisk til?
 • Hvor mange penger tjener Norge på fisk og sjømat årlig?
 • Hva er forskjellen på oppdrettslaks og villaks?

Olje

 • Hva er oljefondet?
 • Hva heter Norges oljeselskap?
 • Hvor mange arbeidsplasser er det i oljenæringen?
 • Hva er det grønne skiftet?

Den Norske Bank (DNB)

 • Hva består konsernet av?
 • Hvor har de kontorer?
 • Hvilke tjenester tilbyr DNB?
 • Hvor mange jobber i DNB?

Leave a Reply