Posted on Leave a comment

Bryllupsfesten

Aivars jobber som hovmester på Solsiden Fjordhotell og har aldri tid til å kjede seg på jobb. Arbeidsoppgavene hans er mange og varierte. Han har personalansvar for servitørene, setter opp vaktlister og er arrangementsansvarlig. Populære Solsiden Fjordhotell har mange besøkende. Hver helg har de store, private arrangementer som bryllup og konfirmasjon. På ukedagene er det ofte nasjonale og internasjonale konferanser på hotellet.

Aivars har mange baller i lufta og hater å sitte stille. I dag skal han møte et par som skal gifte seg. De vil gjerne ha bryllupsfesten sin på Solsiden Fjordhotell. Klokka elleve står Aivars klar med avtaleboka si i resepsjonen for å møte dem.

– Hei, velkommen til oss, sier Aivars og rekker fram hånda for å håndhilse på brudeparet.

– Adaku Achebe, sier bruden.

– William Vik-Blumenthal, sier brudgommen.

Aivars viser vei til hotellets frokostsal.

– Vil dere ha noe å drikke? spør Aivars.

– Ja, sier ikke nei takk til en kopp kaffe, sier William og gjesper.

– Melk, sukker? legger Aivars til.

William rister på hodet. –

Kunne jeg få et glass vann? spør Adaku og sender forloveden et stygt blikk.

Aivars tenker sitt når han henter vann og kaffe. Paret virket ikke veldig forelsket. Men når han kommer tilbake til bordet, kysser de hverandre. Så feil kan man ta, konstaterer han. Aivars serverer drikken og setter seg. – Skal vi se. Dere vil gjerne ha festen her den tjuefjerde juni, stemmer ikke det?Brudeparet nikker og Aivars noterer i den store, svarte avtaleboka si. – Når er vielsen? Hvilket klokkeslett? – Vielsen er klokka tre. Så skal vi ta bilder mellom fire og fem. – Høres bra ut. Da foreslår jeg at mottakelsen starter her på hotellet klokka fire og at dere setter dere til bords klokka seks. Brudeparet smiler forventningsfullt til hverandre. Aivars tolker det som et bekreftende ja fra paret. – Hvor mange gjester skal spise? Og er det bare noen som skal komme på kake og kaffe? Har dere tenkt noe på det? Mobilen til brudgommen piper i lomma. – Unnskyld meg, sier William og reiser seg. Han går bort til vinduet og prater lavt. Adaku sukker irritert. – Vi blir åtti gjester til middag. Vi har ikke bestemt hvor mange som skal komme på kake og kaffe ennå, men vi tror det blir omtrent tretti stykker. Vi vet ikke hvor langt budsjettet vårt rekker. Vi har omtrent hundre tusen. – OK, sier Aivars og regner i hodet. Brudeparet har ikke nok penger til å få alle ønskene sine oppfylt. William prater fortsatt i mobilen, så Aivars skifter tema. – Er brudekjolen på plass? spør Aivars og smiler bredt til Adaku.

Etter ti minutter skravling om slep, snitt, sko, sminke og slør, angrer Aivars på spørsmålet sitt. Han kaster stadig blikk på William, men han blir tydeligvis aldri ferdig i telefonen. Til slutt orker ikke Aivars å høre mer.

– Kanskje jeg skal fortelle om de forskjellige menyene våre? avbryter Aivars så høflig han kan.

– Ja, svarer Adaku litt forundret.

Aivars forteller om de forskjellige menyene. Endelig kommer William.

-Beklager, det er krise på jobben, sier han unnskyldende. Jeg tror nesten at jeg må gå nå.

Aivars tar hintet og følger paret ut. Før paret forsvinner ut døra, lover Aivars at han skal sende et prisoverslag og menyer på mail. De bestemmer seg for å ta et nytt møte når paret har sett på menyen og regnet på budsjettet.

To uker senere får Aivars denne mailen;
Hei Aivars,
vi har sett på prisoverslaget og menyen. Vi har bestemt oss for meny nummer tre. Er det mulig at vi kan diskutere drikkemenyen? Vi kan ikke ha åpen bar, men kanskje vi kan ha bonger. Det hadde vært fint om vi kunne diskutere dette ansikt til ansikt.
Mvh William

Aivars ser i kalenderen sin. Han har mye å gjøre nå, men vet at det tar lang tid å planlegge et bryllup. Han har ledig på mandag mellom 10:00 og 11:30. Eller fredag fra 09:45 til 10:15.
Skriv et svar til brudeparet Adaku og William.

Det er på tide for Aivars å ha neste møte med brudeparet Adaku og William. Aivars gleder seg til å presentere kjøreplanen. Han skal vise hvor og hvordan han tenker feiringen blir mest vellykket. Adaku og William ser spente på Aivars. De starter i rommet de kaller peisestua på hotellet.

– Her tenkte jeg at vi samler gjestene først. Vi kan servere en drink, litt frukt og nøtter. Gjestene kan prate, bli kjent med hverandre. Etter det handler alt om dere, sier Aivars og smiler til brudeparet.

– Vi har to muligheter, fortsetter han, når det gjelder deres ankomst. Gjestene kan møte dere ute eller så kan vi ta en mer dramatisk entre. Da kan gjestene sitte ved bordene og dere kommer inn. Hva synes dere?

Adaku og William ser på hverandre.

– Det er opp til Adaku, sier William.

Adaku tenker seg om.

– Jeg tror vi kommer inn mens gjestene sitter ved bordet, svarer hun til slutt.

– Den er grei, sier Aivars og noterer i boka.

Aivars tar med seg brudeparet inn et av hotellets konferanserom.

– Her er det plass til to hundre gjester. Vi har også et mindre rom. Hvis dere ønsker en mer intim atmosfære. Kom, bli med meg, sier Aivars og vinker dem videre.

De ser på begge rommene. Aivars merker at brudeparet trenger tid til å diskutere alene og trekker seg derfor litt unna. Han bruker tiden til å sjekke mail på mobilen. De har fått inn mange nye bestillinger.

Nå er de klare for neste punkt på agendaen; mat og drikke. Brudeparet forhandler seg fram til en god avtale. Aivars er ikke fornøyd med innsatsen sin. Adaku viste seg å være tøff og ganske kompromissløs. De blir enige om at tretti gjester får komme på kake og kaffe, men gjestene må selv betale for konjakk. Alle får to pølser til nattmat. Gjestene som skal spise tre retter, får vin til maten. All annen alkohol må de betale for selv. Williams kamerat, Henrik, skal være DJ. Han jobber gratis. Adakus søster skal være toastmaster. Hun har oversikt over hvem som skal holde tale. Det blir fem taler. Venninnene til Adaku har en overraskelse. Adaku tror de skal synge og danse.

Skriv dialogen mellom Aivars og brudeparet.

De avslutter dagens møte med å gå gjennom detaljene. Gjestene ankommer hotellet etter vielsen i kirken i peisestua. Der kan de selv kjøpe noe å drikke. Brudeparet betaler for frukt og nøtter. Så blir gjestene vist inn i det minste konferanserommet av søsteren til Adaku. Brudeparet ankommer klokka 17.30. Da sitter alle gjestene ved bordene. Williams far ønsker alle gjestene velkommen. Så serveres forretten. Det er skinke og melon. Gjestene får enten hvitvin, vann eller eplejuice å drikke. Så vil Adakus far holde tale. Etterpå vil onkelen til William si et par ord. Når onkelen er ferdig, skal servitørene først rydde, så skjenke rødvin. Til slutt serverer de hovedretten. Det er stekt laks med poteter og sesongens grønnsaker. Etter eller under, William er litt usikker, skal han holde tale til bruden. Til slutt vil gjerne Adakus søster si noen ord også. Så skal servitørene rydde og dekke på til dessert. De får vaniljeis og jordbær til dessert. Etter desserten skal gjestene gå til til peisestua slik at servitørene kan rydde. Servitørene må fjerne bord og stoler for å lage dansegulv. DJ Henrik trenger litt tid til å sette opp utstyret. Aivars tipper de trenger en halvtime til å gjøre dette. Så skal de dekke på til kake og kaffe. Servitørene må sette opp bord og stoler langs veggene til 50 personer. Så blir det dans og underholdning fram til klokka tolv. Da serverer de pølser.

Skriv kjøreplanen som Aivars skal presentere til servitørene. Hvor mange servitører trenger Aivars den kvelden? De er åtti gjester til middag.Når kan de ansatte ta seg en pause? Hva er viktig å tenke på når det er bryllup? Konfirmasjon? Konferanser?

Ord og uttrykk

å kjede seg – når du ikke vet hva du skal finne på for å få tiden til å gå.

å ha mange baller i lufta – å ha mange forskjellige aktiviteter samtidig

en brud – ei dame som skal gifte seg

en brudgom – en mann som skal gifte seg

en forlovede – person som er forlovet, har sagt ja til å gifte seg

et stygt blikk – å se stygt på noen, å se surt på noen

å tenke sitt – ha en oppfatning, gjøre seg noen tanker uten å si det

å konstatere – å slå fast

en vielse – å gifte seg, seremonien mottakelse – selskap, fest

forventningsfull – spent, glad

en skravling – la munnen gå uten stans, prate kjempemyes

tadig – hyppig, ofte

å avbryte – hindre en i å snakkef

orundret – overrasket

å ta et hint – å forstå en forsiktig hentydning

et overslag – en beregning

en bong – kvitteringslapp

en kjøreplan – tidsplan som noe skal gå etter

spent – oppspilt, interessert

atmosfære – stemning

å trekke seg unna – å gå vekk, forlate, gi rom og plass til noen

å forhandle – selge, drøfte, diskutere

en toastmaster – person som dirigerer skål, talene og presenterer talerne under en festmiddag

å tippe – å gjette

Her ser du en brudekjole. Er kjolen veldig lang bak, har den et slep. Et slør er det bruden har foran ansiktet. Sløret er tynt, nesten gjennomsiktig og ofte festet til hårpynten. Et snitt er fasongen, formen på kjolen.

Leave a Reply