Posted on Leave a comment

Yrker

Hva kan du gjøre? Hvilke yrker passer du til? Hvilket yrke bør du velge?

Hvilke yrker kjenner du?

servitørlærerrenholdermusikerelektriker
dyrlegefiskersjåførkunstnerkonsulent
snekkerfrisørsykepleieringeniørtannlege
butikkmedarbeiderbondekokkdesignermurer
revisorlegeresepsjonistbarnehageassistentpsykolog

Hva skal jeg bli? Det er et godt spørsmål.

Først bør du tenke på hva du er flink til og hva du interesserer deg for. Vi er alle forskjellige. Liker du mennesker? Synes du det er fint å jobbe alene? Kan du sitte stille i mange timer? Må det skje mye hele tiden?

Se på tabellen. Hvilke adjektiv beskriver deg?

flink med menneskersosial, utadvendt, åpen, imøtekommende, sjarmerende
flink med hendenepraktisk, kreativ, fantasifull, oppfinnsom, nevenyttig, foretaksom
liker å hjelpe andreomsorgsfull, serviceinnstilt, hjelpsom, vennlig, sympatisk,
er i fysisk god form aktiv, sporty, utholdende, vital, sterk, handlekraftig, driftig
skoleflinkintelligent, skarp, kvikk, smart, evnerik, kunnskapsrik

I hvilke yrker trenger man de egenskapene og kvalitetene du har? Lag ei liste.

For eksempel: Du er flink i sport og skoleflink.

  • Profesjonell idrettsutøver
  • Trener
  • Journalist
  • Gymlærer

Hva bør Jonas, Sanne, Martin og Anne Britt bli?

I denne oppgaven skal du få lov til å være karriereveileder. Du skal lese om fire forskjellige personer med ulike interesser og talenter. Hvilke yrker passer de til?

JONAS

Jonas liker biler og datamaskiner. Når noe går i stykker, liker han å reparere skaden selv. Han er flink med hendene sine. I helgene står ofte Jonas på kjøkkenet og lager nydelig mat til familie og venner. Jonas snakker engelsk og norsk. Han er praktisk, nøyaktig og kan konsentrere seg i mange timer om ett problem.

SANNE

Sanne elsker språk, kunst og kultur. Fra hun var seksten år har hun reist alene og sammen med venner til eksotiske steder. Sanne liker å snakke med mennesker. Hun vil gjerne hjelpe andre mennesker. På fritida driver hun en populær blogg. Hun er flink til å ta bilder. Vennene hennes sier at hun er snill, nysgjerrig og tålmodig. Spesielt med barn.

MARTIN

Martin er veldig flink på skolen. Han får gode karakterer. Martin bruker mye tid på skolearbeid. Hver dag sitter han i mange timer med lekser. Martin liker ikke sport. Han er interessert i samfunnet, politikk og filosofi. På fritida liker han å diskutere på nettet. Martin er flink i språk, leser fort og forstår mye. Han er ikke praktisk. I fjor fikk Martin en ny hobby; sjakk.

ANNE-BRITT

Anne-Britt er glad og positiv. Hun forstår mennesker. Anne-Britt prater og smiler til alle hun møter. Hun er ikke sjenert. Anne-Britt liker å invitere folk hjem til seg. Festene hennes er veldig populære. Hun pynter huset og serverer god mat. Hver måned selger hun gamle klær på nettet. Hun er flink til å få mange penger for de gamle klærne. Anne-Britt er ganske praktisk. Hun pleier å fikse ting i huset selv. Når Anne-Britt skal slappe av, ringer hun ei venninne. Anne-Britt elsker å snakke i telefonen.

Skriveoppgave

Skriv en presentasjon av deg selv. Hva er du flink til? Hva kan du? Hva liker du å gjøre? Hva er dine sterke sider? Hva er dine svake sider?

Leave a Reply