Posted on Leave a comment

Lykkeland – vi øver på å skrive sammendrag

I dag skal vi øve på å skrive sammendrag. Hva er et sammendrag? Det er en kort gjenfortelling. Et godt sammendrag inneholder bare den viktigste informasjonen. Du må bare presentere hovedpoengene, ikke detaljene.

En god måte å øve på å skrive sammendrag, er å se på TV-serier eller filmer. Jeg anbefaler å se “Lykkeland” på NRK. Da trener du på å høre dialog, se bilder og lære om Norges historie og kultur.

“Lykkeland” er en norsk dramaserie fra 2018. På siden til NRK står det; “Norges første oljefunn snur opp ned på Stavanger – byen der det er lettere å bli frelst enn full. Kritikerrost drama med amerikanske cowboys og Pia Tjelta.”

Første episode har fått tittelen “Skattejakt”. Hva er en skattejakt? Det er et spennende eventyr hvor man finner noe veldig verdifullt til slutt. Gjerne etter mye tungt arbeid og store utfordringer. I romaner på lerret starter ofte skattejakten når hovedpersonen finner et skattekart. Han/Hun/De må løse gåter og det er selve reisen mot målet som er viktig.

Vi vet hva som er skatten i “Lykkeland”. Det er oljen. Men hvordan var reisen mot målet? I TV-serien opplever vi ferden (reisen) gjennom øynene til noen av innbyggerne i Stavanger.

Når manusforfattere skal åpne et univers/verden til tilskuere/publikum, bruker de minst de ti første minuttene til å introdusere universet. Seerne må vite hvor, hva og hvem for å bli interessert. Når du ser episoden bør du tenke på;

  1. Hvordan blir Stavanger beskrevet?
  2. Hvordan ser amerikaneren Ed Stavanger med egne øyne?
  3. hvordan blir familien Nyman introdusert?
  4. Hvordan ser du hvilken sosial status de har?
  5. Hva skjer på bedehuset?
  6. Hvem er Toril?
  7. Hvilke bånd har hun til familien Nyman?
  8. Hvilke(n) dramatisk(e) begivenheter binder dem sammen?

Svarer du på alle åtte spørsmålene, har du i teorien skrevet et sammendrag.

Leave a Reply