En god venn

Kan du fortelle om et menneske som betyr mye for deg? En god venn? Hvem beundrer du? Hvem har betydd mye for deg i livet ditt?

DSC_0659.JPGDette er Christian, min gamle kollega i Paris. Vi jobbet sammen i to år. Jeg var servitør og Christian var oppvaskhjelp. Vi ble veldig gode venner og hadde alltid mye å snakke om. Christian hadde gått på filmskole og var naturlig nok lidenskapelig opptatt av film. Når vi spiste lunsj sammen på søndager, pratet vi om filmer, bøker, kunst og politikk.

På den tida studerte jeg fransk. Jeg hadde mye lekser og strevde med fransk grammatikk. Var det få gjester, pleide jeg å gå inn til Christian på kjøkkenet for å få hjelp. Selv om Christian hadde et tårn av oppvask og arbeidsoppgaver som ventet, tok han seg tid til å forklare med stor tålmodighet. Han ga eksempler og tok oppdraget som hjelpelærer meget seriøst.

Det viktigste jeg har lært av Christian er ikke fransk grammatikk, men å oppføre seg med integritet og verdighet. Uansett hvor mange feil og dumme ting jeg sa på fransk, lo han aldri. Han sa aldri noe upassende om utseendet mitt. Eller ga andre skylda for problemene i livet sitt. Hvis jeg klaget over dårlig råd, kjedelige arbeidsoppgaver og drømte om å reise til andre steder, sa Christian alltid at han følte at hele verden kom til ham i Paris. Alt han trengte å gjøre, var å rusle gatelangs, se på mennesker og lytte til byens hjerte. Hver dag så han noe vakkert.

Når jeg føler at bunken med tekster, oppgaver og planlegging bygger seg faretruende høy, tenker jeg på livsfilosofien til Christian. Jeg må lete etter det som er vakkert og gir meg glede. Jeg må ikke tenke på hva jeg ønsker meg, men se og glede meg over det jeg har. Derfor er Christian et menneske jeg beundrer og er en god venn som har betydd, og fortsatt betyr mye for meg.

Ord og uttrykk:

Å beundre = å se opp til, være imponert over

En filmskole = en skole hvor studentene lærer om film

Lidenskapelig = med stort engasjement, store følelser

Å streve = å arbeide hardt, slite

Et tårn = et høyt, smalt bygg

En/ei tålmodighet = være rolig, klare å vente

Et oppdrag = en oppgave

Å oppføre seg = opptre

En integritet = selvstendighet

Uansett = i alle tilfeller, uten hensyn til

Upassende = ikke oppføre seg/si ting som ikke er korrekt og bra

Et utseende = hvordan vi ser ut, ytre form

Å gi skylda/legge skylda på = å si at det er andres feil

Å ha dårlig råd = å ha lite penger

Å rusle = å gå

Gatelangs = gå i mange gater uten mål og mening

En bunke = haug, stabel av papirer og bøker

Faretruende = illevarslende

Livsfilosofi = personlig livssyn som bygger på egne erfaringer og egen tenkning

 

 

 

 

Published by sisselofstad

Jeg er norsklærer og forfatter. På bloggen min kan du lese enkle tekster og gjøre oppgaver. Jeg håper du blir flink i norsk! Hilsen Sissel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: